Teckna ett Elavtal
som passar dig

Jämför elavtal och teckna det som passar dig bäst.

Jämför elavtal

Populära elbolag

500 kronor i rabatt

Fortum

Se ditt pris ›

Gratis avgift i 6 mån

Skellefteå Kraft

Se ditt pris ›

+500 kr att handla mat för

Göta Energi

Se ditt pris ›

GNP Energy

Se ditt pris ›

Fixa El

Se ditt pris ›

Fixa El

Se ditt pris ›

Vattenfall

Se ditt pris ›

Eon

Se ditt pris ›

Bixia

Se ditt pris ›

Telge energi

Se ditt pris ›

God el

Se ditt pris ›

Jämtkraft

Se ditt pris ›

Göteborg energi

Se ditt pris ›

Malarenergi

Se ditt pris ›

Kraftringen

Se ditt pris ›

Mölndal energi

Se ditt pris ›

Öresundskraft

Se ditt pris ›

Visa fler

Jämför elbolag

Ett enkelt sätt att spara pengar på är att få ner kostnaden för sin el. Vårt tips är därför: jämför elbolag och deras elpriser. Med ett billigare elbolag kan man spara mycket pengar varje år. I Sverige finns två stora aktörer som erbjuder jämförelser av elbolag som vi listat här nedanför.

Elskling

Elskling jämför elpriser från Sveriges samtliga 143 elhandels­bolag, som tillsammans erbjuder 6888 olika elavtal.

Mer om Elskling EL

Compricer

Varje dag hjälper Compricer kunder att hitta ett bättre elavtal. Hitta det lägsta elpriset för dig genom att jämföra.

Mer om Compricer EL

Teckna EL

Med Teckna El jämför du alla elbolag snabbt och enkelt. Fyll bara i din elförbrukning och postnummer.

Mer om Teckna EL

Hitta bästa elavtal

Elavtal är det avtal du har med det elbolaget du väljer. Sedan 1996 då avregleringen av den svenska elmarknaden gjordes får hushåll välja vilket elbolag man vill. I elhandelsavtalet kan du välja olika typer av avtal och det är i elbolagets avtal ditt elpris regleras. Man får välja vilket elbolag man vill, till skillnad mot elnätsbolag som man inte kan välja, utan styrs av vart man bor. Lokala elnätsbolag har monopol på själva elnätet. Väljer man inte aktivt något elbolag får man ett tillsvidareavtal, även kallat anvisningsavtal hos det lokala elnätsbolaget som vanligtvis också erbjuder tjänster som ett elbolag. Ett tillsvidareavtal brukar dock vara dyrare än ett rörligt, fast eller mixat elavtal.

Samma person på elnät och elhandel

För att kunna välja ett annat elbolag måste samma person i hushållet som tecknat elnätsavtalet även stå på elhandelsavtalet. Vem som står för det i ditt hushåll kan du se på senaste fakturan.

Elavtal - jämför elavtal

Välja elavtal

Att välja elavtal är inte alltid så lätt. Det finns flera typer av avtal att välja bland. Som tidigare nämnt får man ett tillsvidareavtal om man inte aktivt valt något. Annars finns rörligt, fast och mixat elavtal. Jämför elpriser för att hitta det avtalet som passar ditt hushåll bäst.
Här nedan går vi igenom vad de olika avtalen står för:

Tillsvidareavtal / Anvisningsavtal

Tillsvidareavtal kallas numera anvisningsavtal och är det avtalet man får om man inte aktivt väljer något elavtal alls. Anvisningsavtal är det dyraste alternativet och har du detta avtal bör du jämföra elbolag och byta till ett billigare alternativ. Idag är det cirka 15 procent av de svenska hushållen som är avtalslösa/tillsvidare och betalar anvisningspris. Se ditt anvisningspris här, och hur mycket du kan spara.

Rörligt elpris

Om man väljer rörligt elpris betalar man det pris som ges på elbörsen. Rörligt elpris kan jämföras med rörlig ränta på lån. På samma sätt som rörlig ränta ändrar sig kostnaden på det rörliga avtalet över året. Rörligt elhandelsavtal är det vanligaste i Sverige. Hela 40 procent av Sveriges hushåll har rörligt elavtal.

› Läs mer om rörligt elpris

Fast elpris

Men ett fast elpris slipper du toppar och dalar i priset som med rörligt elpris. Men elpriset kommer ändå variera något varje månad, men är stabilare än ett rörligt avtal. Med ett fast avtal för el brukar bindningstiden vara längre. Från cirka tre månader, upp till 10 år. I Sverige har 38 procent av hushållen ett fast elavtal.

› Läs mer om fast elpris

Mixat elpris

En ny typ av avtal är det mixade elavtalet. Och det är precis som det låter, mixat, till hälften fast och till hälften rörligt elpris.

› Jämför mixade elavtal

Byta elavtal

Kontrollera vilken bindningstid du har på ditt nuvarande avtal. Om du planerat att att byta från ett elbolag till ett annat elbolag ska anmälan om ändring anmälas före den 15:e i månaden för att det nya ska gälla. Det är viktigt att inte byta innan bindningstiden på nuvarande gått ut. Skulle man göra det kan man få betala en straffavgift från elbolaget.

› Läs mer om att byta elbolag

Populära elavtal

Fortum 100% fossilfritt. 500 kr i nykundsrabatt. Se ditt pris
Skellefteå Kraft 100% förnybar el.
0 kr i månadsavgift första 6 månaderna.
Se ditt pris
Göta energi Byt till billig el och få presentkort på mat. Se ditt pris
vattenfall Ett av Europas största elbolag Se ditt pris
eon Energi till nordiska marknaden Se ditt pris
telge energi 100% ren el Se ditt pris
bixia Ägs av sju regionala bolag Se ditt pris
Fixa el Grön el till inköpspris Se ditt pris

Se fler elbolag här >>