Aktuella elpriser

Elpriset idag enligt Nord pools spotpris. Se aktuellt elpris just nu.

Jämför elpriser
SE1
Luleå
öre/kWh
SE2
Sundsvall
öre/kWh
SE3
Stockholm
öre/kWh
SE4
Malmö
öre/kWh

Källa: Spotpriset.se

Elpriset just nu hos populära elbolag

Se vad elpriset ligger på idag hos populära elbolag. Många bolag har bra erbjudanden för dig som ny kund.

Greenely

Greenely

Info elbolagSmart timprisavtal
Info elbolagApp för elförbrukning
Göta energi

Göta energi

Info elbolag500 kr rabatt på elen
Info elbolagPrisgaranti & ingen bindningstid
Fortum

Fortum

Info elbolag1 års fri månadsavgift
Info elbolag100% fossilfri el
Skellefteå kraft

Skellefteå kraft

Info elbolag0 kr i månadsavgift i 9 mån
Info elbolag100% förnybar el
Telge energi

Telge energi

Info elbolag1 års fri månadsavgift
Info elbolagEl från förnybara källor
Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

Info elbolag100% kärnkraft
Info elbolagTimprisavtal
Telinet Energi

Telinet Energi

Info elbolag12 fria månadsavgifter
Info elbolag100% förnybar el
Tibber

Tibber

Info elbolagEndast 39 kr i månadsavgift
Info elbolagSmart elbolag
Visa fler elbolag

Elpriset idag

Aktuellt elpris från Nordpool visar vad priset på elbörsen är just nu. Priset ändras från timme till timme och från dag till dag. Aktuella elpriser på börsen är vad elbolagen köper in elen för. Det är alltså inte vad du betalar för elen. Men med rörligt elavtal baseras priset på Nordpools spotpriser. Här nedan kan du se aktuella elpriser just nu i Sveriges fyra olika elområden. Är du osäker på vilket elområde du tillhör kan du kontrollera det här.

Aktuella elpriser i Sverige

De som har koll på aktuella elpriser kan skörda många fördelar på elmarknaden. Men du måste veta vad du gör och du måste även vara i en sådan situation att du kan göra nödvändiga förändringar för att få bästa möjliga utfall. Det svenska elpriset sätts på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Priset på börsen styrs av tillgång och efterfrågan. Därför blir den eviga frågan om man ska välja ett rörligt eller ett bundet pris. Spotpriset är elbolagens inköpspris.

Som elkonsument kan du inte handla till dessa priser. Det rörliga elavtalet motsvarar dock spotpriset på ett bättre sätt än vad det bundna avtalet gör. Dock handlar inte valet av elavtal bara om marknadens svängningar, du måste även ta hänsyn till vad du har råd att betala per månad. Har du råd med ett riskfyllt elavtal eller vill du ha förutsägbara avtal?

Vår moderna livsstil kräver elektricitet. I Sverige diskuterar vi elpriset lika ofta som vi pratar om vädret. Många elkunder är missnöjda med det höga elpriset. Priset på el har i vissa avseenden stigit kraftigt sedan regeringen avreglerade den svenska elmarknaden 1996. Elbolagen menar att priset måste motsvara elbolagets kostnadsökningar kopplade till drift och underhåll. Det är inte helt lätt att bena ut vilken part som har rätt. Som elkonsument kan du inte göra särskilt mycket för att påverka elpriset. Du kan försöka att hitta ett billigt elbolag men elpriserna går i cykler och alla elbolag kan säga att de har haft det lägsta elpriset någon gång under avtalstiden.

Aktuella elpriser

Elavtalet har störst påverkan på ditt slutliga elpris

Om du väljer ett bundet avtal betalar du enligt en fast taxa varje månad (utöver din egen förbrukning). Det innebär att elbolaget tjänar mer pengar på dig som kund, detta då det bundna elavtalet har högre prispåslag. Det rörliga avtalet baseras i huvudsak på aktuella elpriser och du får ett pris som bättre motsvarar läget på elmarknaden.

Elbolagen specificerar din elförbrukning på dina fakturor men de brukar sällan specificera aktuellt elpris. Det är inte så konstigt då elpriset idag förändras varje timme. Om du vill bli en riktig elkännare måste du förstå hur elmarknaden funderar. Då kan du göra bättre val som gynnar dig på lång sikt.

Det här är spotpris

Spotpris är en form av rörligt pris. Man skulle kunna säga att spotpris är det dagsaktuella priset.
Det rörliga svenska elpriset sätts av Nord Pool. Nord Pool är den nordiska elbörsen. Elbörsens pris kallas för spotpris. Nordpool spotpris är med andra ord det pris som elbolag i Sverige köper el för, själva inköpspriset. Elbolagen kan inte sälja sin el till slutkunder för inköpspris. Men det rörliga elavtalet ligger betydligt närmare inköpspriset än vad det fasta elavtalet gör. Det rörliga elavtalet har oftast bara ett litet prispåslag som utgör elbolagets vinst. Spotpriset uppdateras varje timme och baseras på marknadsekonomiska premisser (tillgång och efterfrågan) Nord Pool fastslår priserna en gång om dagen. Det pris som börsen angett idag gäller för nästkommande dag.

Sedan 2012 är det visserligen möjligt att teckna särskilda elavtal som har timbaserad elförbrukning. Det är en förhållandevis smal marknad som endast gynnar en liten andel av elkunderna. Om du har tid och möjlighet att analysera elpriset varje dag samt att omfördela din elförbrukning till olika tider på dygnet kan du tjäna på sådana avtal. Om du inte känner att du har den tiden eller kunskapen bör du inte välja de timbaserade avtalen. På lång sikt kan timbaserade avtal bli dyrare än vanliga månadsavtal.

Elpriset idag

Aktuellt elpris – Så mycket kostar elpriset idag

Via spotpriset.se kan du snabbt och enkelt hitta aktuella elpriser. Du kan till och med se det lokala elpriset för ditt elområde. Du kan även se vilket elbolag som äger elnätet där du bor.

Du kan även hitta aktuell statistik över elprisets långsiktiga utveckling. Genom att ha koll på prisutveckling kan du bilda dig en kvalificerad uppfattning om vilka åtgärder du måste vidta för att hålla din elräkning under kontroll.

Dessutom finns en jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta det bästa elpriset just nu. Det enda du behöver göra för att få reda på om du betalar för mycket för din el är att ange din årliga elförbrukning och ditt postnummer. Du kan använda jämförelseverktyget för att ange ett ungefärligt förbrukningsvärde om du inte vet hur mycket el du förbrukar per år.