Att Byta elbolag
är enkelt.

Vi hjälper dig att byta elbolag genom att jämföra elbolagen gratis.

Jämför elbolag

Att Byta elbolag är enkelt

Att byta elbolag är enkelt, dock finns det vissa saker att tänka och förhålla sig till när man ska byta elbolag. Om du planerat att att byta till ett annat elbolag ska anmälan om ändring anmälas före den 15:e i månaden för att det nya elavtalet ska gälla. Att byta är annars enkelt och kan göras både på nätet och via telefon.

Kontrollera uppsägningstid när du ska byta elbolag

En viktig sak att kontrollera innan byte av elbolag är ditt nuvarande elavtals uppsägningstid. Ofta ligger uppsägningstiden på en till tre månader för ett rörligt elavtal. Har du ett fast elavtal kan du dock ha längre uppsägningstid. Skulle avtalet vara bundet i 3 år får man tyvärr vänta tills det löper ut. Dock kan man i vissa fall ändå avbryta ett fast elavtal. Men då kan man bli skyldig elbolaget en straffavgift eller lösenavgift. Har du otur kan den summan vara på flera tusen kronor, vilket skulle göra att det inte längre skulle vara lönsamt att byta elbolag. Vid flytt avbryts dock avtalet även om det skulle vara bundet flera år framöver och du kan då ej råka ut för något straffavgift. Ett nytt elavtal kan du byta till om du har mindre än 4 månader kvar på ditt nuvarande elavtal.

Byta elbolag

Det är enklare att byta om du har ett rörligt elavtal eller tillsvidareavtal/anvisningsavtal än ett fast elavtal. Då kan man byta elbolag när man vill. Det kostar inget extra att byta elbolag och görs enkelt på nätet eller via telefon. Jämför elbolag för att se vilket som kan ge dig bäst pris.

Du kan välja precis vilket elbolag som helst, vart du än bor i Sverige. Du kan dock inte välja elnätsföretag. Dessa är fasta och ansvarar för det elnät/ledningar och levererar elen där du bor. Tänk på att samma person måste stå på både elbolag och elnät till din bostad.

Checklista vid byte av elbolag

1. Kontrollera om du har fast, rörligt eller anvisningsavtal
2. Kontrollera om ditt nuvarande elavtal har bindnings- eller uppsägningstid.
3. Se vem som står på elavtalet idag, samma person ska stå på både elbolag och elnät till din bostad.
4. Jämför elbolag och hitta det billigaste
5. Byt elbolag!

byta elbolag

Populära elbolag

Fortum 100% fossilfritt. 500 kr i nykundsrabatt. Se ditt pris
Skellefteå Kraft 100% förnybar el.
0 kr i månadsavgift första 6 månaderna.
Se ditt pris
vattenfall Ett av Europas största elbolag Se ditt pris
eon Energi till nordiska marknaden Se ditt pris
telge energi 100% ren el Se ditt pris
bixia Ägs av sju regionala bolag Se ditt pris
Fixa el Grön el till inköpspris Se ditt pris

Se fler elbolag här >>