Elbolag i Sverige

Vi har samlat Sveriges alla olika elbolag i en lista.

Populära elbolag just nu

Bland alla elbolag finns det många uppstickare och lokala energibolag. Men bland dem mest populära finns storbolag som jobbar hårt för en hållbar utveckling med grön el.

Greenely

Greenely

Info elbolagSmart timprisavtal
Info elbolagApp för elförbrukning
Tibber

Tibber

Info elbolagInga påslag
Info elbolagSmart elbolag
Telge energi

Telge energi

Info elbolag3 mån fri fast avgift
Info elbolagEl från förnybara källor

150 elbolag i Sverige

I dagsläget finns det cirka 150 elbolag i Sverige. I listan nedanför finns alla elbolag i Sverige listade. Man kan välja vilket bolag man vill, vart man än bor i landet. Man behöver inte välja något av Sveriges största, utan man kan välja mindre lokala aktörer eller något på helt annan ort. Om man bor i exempelvis Stockholm eller Göteborg, kan man utan problem välja exempelvis Skellefteå Kraft. Man kan däremot inte byta elnätsbolag, då detta är kopplat till vart bostaden ligger.

Jämför elbolag

Alla elbolag i Sverige listade

Varför så många energibolag?

Anledningen till att det finns så många energibolag är för att det svenska elmonopolet avreglerades 1996. Innan dess hade man inte lika många val som idag. Svenska politiker ville ha större konkurrens på elmarknaden och avreglerade därför monopolet. Vilket öppnade upp för fler privata aktörer. 

Idag finns det därför cirka 150 elbolag i Sverige. Många av dessa är privata, men många är också ägda av kommuner där även elnätet ägs av kommunen. Avregleringen skulle leda till lägre elpriser, men i många fall har elen blivit dyrare, speciellt hos privata aktörer. I en undersökning visade det sig att kommunala bolag hade 24 procent lägre priser än privata bolag och 16 procent lägre än de större bolagen. 

Elbolag i Sverige

Certifierade elhandelsbolag

Certifierade elhandelsbolag

Pris hos olika energibolag är bara en faktor när man ska leta nytt elbolag. Det finns även andra faktorer man kan titta på. Exempelvis tydliga avtalsvillkor, rätt prisinformation och tydlighet angående ångerrätt. 

Ett elbolag har vissa krav på sig. Men utöver dessa krav finns även en certifiering som branschorganisationen Energiföretagen Sverige tagit fram. Certifieringen heter Schysst Elhandel och innebär att de som har certifieringen måste följa 17 kundlöften. Bolagen använder en rosa symbol med Schysst elhandel för att visa att de ställer högre krav på sig. Bland de certifierade finns bland annat Telge Energi.

Sveriges största elbolag

Eftersom det finns många elbolag i Sverige kan det vara svårt att välja. Oftast tittar man på priset och väljer det billigaste elbolaget. Men det finns andra faktorer att ta hänsyn till. Exempel på saker som skiljer sig åt är exempelvis om de erbjuder grön el och om bolaget har nöjda kunder. Enligt Almedalsrapporten Energimarknaden 2017 listades Sveriges största bolag sett till flest antal kunder. I rapporten listades Sveriges 30 största elbolag.