Vanliga frågor om el

Här listar vi vanliga frågor om el och elförbrukning.

Vad kostar el i månaden?

Elen kan kosta allt från några hundralappar i månaden till flera tusen kronor varje månad. Månadskostnaden avgörs bland annat av vilket elavtal du har samt om du bor i en villa eller en lägenhet. Jämför elpriser för att se vad du får betala i månaden.

Mer om: Vad kostar el i månaden?

Vad kostar en kilowattimme?

En kilowattimme kan kosta allt från några ören till några kronor. Priset avgörs bland annat av om du har ett fast elavtal eller ett rörligt elavtal och av din boendeform.

Priset för en kilowattimme ändras även från timme till timme och från dag till dag. Aktuellt elpris på börsen är vad elbolagen köper in elen för. Men det är priset ut från elbolaget som gäller för dig. Även om det rörliga elavtalet baseras av priset på elbörsen.

Mer om: Vad kostar en kilowattimme?

Vilket elbolag ska jag välja?

Välj det elbolag som bäst stämmer in på dina preferenser. Vill du att elbolaget ska leverera förnyelsebar energi eller kunna erbjuda e-faktura? Dina val avgör.

Priset måste givetvis också spela in. Du kan inte välja ett elavtal som du inte har råd med. Men priset ska bara vara vägledande och inte utgöra en avgörande faktor. Det är inte säkert att det billigaste elbolaget är det bästa elbolaget för dig. Jämför via olika jämförelsesajter för elbolag för att se vilket elbolag som passar bäst för dina behov.

Mer om: Vilket elbolag ska jag välja?

Hur mycket el förbrukar en lägenhet?

En lägenhet förbrukar i regel mycket mindre el än en villa. Dels för att boendeytan är mindre men också för att uppvärmningen oftast ingår i månadsavgiften eller hyran. Uppvärmningen utgör den största delen av elkostnaden för en villa.

Om du äger eller hyr en lägenhet betalar du i praktiken bara för hushållselen. Uppskattningar som gjorts visar att den genomsnittliga månadsförbrukningen för el i lägenhet är ungefär 2 500 kilowattimmar per år vilket motsvarar ungefär 500 kronor i månaden. Men kostnaden och förbrukningen kan vara mycket lägre.

Många som bor i lägenhet har en elförbrukning som motsvarar cirka 300 kronor i månaden. Din elkostnad bestäms även av vilket elabonnemang som du har.

Mer om: Hur mycket el förbrukar en lägenhet?

Hur mycket el förbrukar en villa?

Det är alltid svårt att ge specifika svar på generella frågor. Elförbrukningen avgörs bland annat av hur många elektriska produkter som hushållet använder samt om du har solceller installerade eller inte.

Generellt kan man säga att en normal årsförbrukning för en normalstor villa är 25 000 kilowattimmar per år vilket motsvarar ungefär 3 400 kronor i månaden.

Mer om: Hur mycket el förbrukar en villa?

Vilket elavtal är bäst?

Din ekonomi och livsstil bestämmer ditt val av elavtal. Om du har en ekonomi som tillåter att du kan kompensera för elmarknadens toppar kan du teckna ett rörligt avtal. Det bundna elavtalet är bäst om du vill ha förutsägbarhet i vardagen och slippa obehagliga överraskningar när elräkningen kommer.

Vissa elbolag erbjuder så kallade mixade eller vintersäkrade elavtal. Det är en kombination av ett rörligt och ett bundet elabonnemang.

Mer om: Vilket elavtal är bäst?