Greenely

Info elbolagSmart timprisavtal
Info elbolagApp för elförbrukning

Greenely är ett relativt nytt elbolag som sticker ut med riktigt låga priser, smarta digitala lösningar och ett tydligt miljöfokus. Bolaget startade 2017 och har snabbt blivit omtalat i branschen och i media på grund av sin affärsmodell med spotpriser som uppdateras varje timme. När bolaget startade var Greenelys app den enda tjänsten där du som konsument kan få koll på din elförbrukning. Men sedan 2018 är Greenely även ett elbolag som erbjuder elhandelsavtal.

Greenely

Smart app håller koll på förbrukningen

Hjärtat i Greenelys affärsmodell är som sagt en app till din telefon som du kan använda oavsett om du köper el från Greenely eller inte. Appen ansluts till din befintliga elleverantör (eller till Greenely om du har elavtal med dem) och ger dig information om din förbrukning varje timme. På så vis kan du enkelt se när du förbrukar mest eller minst el.

I appen anger du först ett par olika uppgifter om var och hur du bor, hur många ni är i hushållet och om du har elbil eller inte. Sedan anger du ditt personnummer och ger Greenely fullmakt att hämta dina förbrukningsdata från din nuvarande leverantör (eller från Greenely själva om du nu har bytt till dem). Om du använder Greenelys app med en annan leverantör brukar det ta cirka en vecka innan datan börjar levereras in i appen. Sedan rullar det på och du kan enkelt hålla koll på din elförbrukning. I appen kan du också få notiser om din elförbrukning är ovanligt hög – eller låg. 

Skaffa Greenelys app 

Greenelys app finns för både Iphone och Android och laddas ner där appar finns. Appen har höga betyg på Appstore och Google Play och har fått positiva omdömen i media.

Greenely elpris

Men hur funkar då Greenelys elavtal? Jo, du betalar för elens inköpspris (även kallat spotpris) plus ett litet påslag för elcertifikat och miljömärkning. Påslagen är dock generellt lägre jämfört med resten av branschen. Utöver detta betalar du en fast månadsavgift på 69 kronor. På Greenelys hemsida kan du själv jämföra hur mycket du kan spara genom att byta till Greenely. Välj vilken typ av avtal du har och hos vilken leverantör så får du fram siffror direkt som visar hur mycket du kan spara. 

Så mycket kan du spara

Greenely själva uppger att genomsnittskunden sparar 1870 kr per år genom att byta till Greenelys elavtal. Tittar man närmare går det dock att göra betydligt större besparingar beroende på hur du bor. Om vi räknar på en förbrukning på 18 000 kWh i elområde 3 och jämför ett fastprisavtal från ett av de störsa elbolagen i Sverige kan du spara över 6000 kr per år genom att byta till Greenely. Det låter som ett smart elavtal, tycker vi. Beräkningen kommer från Greenely själva, men uppgifterna hämtas från Energimarknadsinspektionen. 

Jämför dig med grannen

En stor fördel med Greenely som elleverantör är att de ger dig mängder av tips på hur du kan påverka din elförbrukning. Använder du appen kan du jämföra din förbrukning med grannens eller andra som har en liknande boendesituation som du. Greenely själva hävdar att den bästa elen är den som inte används och där är det ju bara att hålla med, eller hur?

Enkelt att byta till Greenely

Oavsett om du använder Greenelys app eller inte är det väldigt enkelt att byta från ditt nuvarande elbolag. Du fyller i ditt personnummer och identifierar dig med bank-id. Resten sköter Greenely åt dig. Smidigare än så kan det knappast bli. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd har Greenely inga bindningstider eller andra dolda avgifter vilket innebär att du kan byta tillbaka till din gamla leverantör när du önskar. 

Bra miljöval från Greenely

Greenely har profilerat sig som en miljömedveten aktör på den svenska energimarknaden. All el du köper från Greenely är märkt med “bra miljöval” och kommer från förnybara källor. All köpt el granskas dessutom av Naturskyddsföreningen så att du som konsument kan vara trygg med att det Greenelys upplägg är ett smart elavtal även ur miljösynpunkt. 

Sammanfattning

Att ge Greenely ett övergripande omdöme är inte så svårt. Med sin prismodell håller de nere priserna samtidigt som de inte själva tjänar mer om du förbrukar mer. Att få totalkoll på sin elförbrukning kan vara en ögonöppnare för många och kan leda till att man blir mer medveten kring hur man använder sin elektriska utrustning i hemmet. Hos vissa kan det säkert trigga någon form av tävlingsinstinkt också och leda till en jakt på minskad elförbrukning. Oavsett om priset eller appen tilltalar dig så finns ju också miljöperspektivet. Inte bara att 100% av Greenelys el är miljömärkt, de är också mycket frikostiga i att dela med sig av tips kring hur du minskar din elförbrukning. 

Greenely erbjuder inga fastprisavtal utan endast tillhandahåller rörliga elavtal. Men det är ju också själva grunden i deras affärsmodell och sett över tid har ju rörliga elavtal oftast varit billigast totalt sett. 

Greenely omdöme från kunder

Även om Greenely är ett relativt nystartat elbolag har kunderna trillat in i rask takt. På Trustpilot har Greenely bra omdöme, 4,5 av 5 i betyg. Bland kunderna finns bland annat följande omdömen:

  • Ger fullkoll på energiförbrukningen
  • Sänkt min elkostnad rejält
  • Bra support