Jämför elavtal och teckna det som passar dig bäst.

Teckna ett Elavtal som passar dig.

Jämför elavtal

Jämför elavtal hos populära elbolag

Hitta billigaste elavtalet och spara pengar på din elräkning!

Greenely

Greenely

Info elbolagSmart timprisavtal
Info elbolagApp för elförbrukning
Tibber

Tibber

Info elbolagInga påslag
Info elbolagSmart elbolag
Skellefteå kraft

Skellefteå kraft

Info elbolag0 kr i månadsavgift i 9 mån
Info elbolag100% förnybar el
Fortum

Fortum

Info elbolag1 års fri månadsavgift
Info elbolag100% fossilfri el
Svekraft

Svekraft

Info elbolagIngen bindningstid
Info elbolagEnbart el från Norden
Cheap Energy

Cheap Energy

Info elbolagElmix eller 100% naturlig el
Info elbolagHelt svenskt elbolag
Stockholms elbolag

Stockholms elbolag

Info elbolagFast eller rörligt avtal
Info elbolagOberoende elleverantör
Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

Info elbolag100% kärnkraft
Info elbolagTimprisavtal
Mölndal Energi

Mölndal Energi

Info elbolagFossilfri el
Info elbolagRörligt månadspris
Svealands elbolag

Svealands elbolag

Info elbolagFastprisgaranti
Info elbolagVälj elens ursprung
Visa fler elbolag

Jämförelser elavtal

Ett enkelt sätt att spara pengar på är att få ner kostnaden för sin el. Vårt tips är därför att göra en jämförelse mellan elvtal. Med billigare elpris kan man spara mycket pengar varje år. I Sverige finns tre stora aktörer som jämför elavtal.

Elmarknad

Elmarknad

Elmarknad.se hjälper dig till en grönare och billigare energikonsumtion.

Se elpris Mer om Elmarknad
Elskling

Elskling

Elskling jämför elpriser från Sveriges samtliga 152 elhandels­bolag.

Se elpris Mer om Elskling EL
Compricer

Compricer

Compricer hjälper kunder att hitta ett bättre elavtal. Hitta billig el för dig genom att jämföra.

Se elpris Mer om Compricer EL

Hitta ett bra elbolag genom att jämföra elavtal

När du jämför elavtal ser du snabbt vilket elbolag som passar dig bäst. Det finns många att välja bland. Ett elavtal är det avtal du har med det elbolaget du väljer. Sedan 1996 då avregleringen av den svenska elmarknaden gjordes får hushåll välja vilket elbolag man vill. I elhandelsavtalet kan du välja olika typer av avtal och det är i elbolagets avtal ditt elpris regleras.

Du får välja vilket elbolag du vill, till skillnad mot elnätsbolag som inte kan väljas, utan styrs av vart man bor. Lokala elnätsbolag har monopol på själva elnätet. Väljer man inte aktivt något elbolag får man ett tillsvidareavtal, även kallat anvisningsavtal hos det lokala elnätsbolaget som vanligtvis också erbjuder tjänster som ett elbolag. Ett tillsvidareavtal brukar vara dyrare än ett rörligt, fast eller mixat elavtal.

Samma person på elnät och elhandel

För att kunna välja ett annat elbolag måste samma person i hushållet som tecknat elnätsavtalet även stå på elhandelsavtalet. Vem som står för det i ditt hushåll kan du se på senaste fakturan.

Jämför elavtal

Välja elavtal

Att välja elavtal är inte alltid så lätt. Det finns flera typer av avtal att välja bland. Som tidigare nämnt får man ett tillsvidareavtal om man inte aktivt valt något. Annars finns rörligt, fast och mixat elavtal. Jämför elpriser för att hitta det elavtalet som passar ditt hushåll bäst.
Här nedan går vi igenom vad de olika avtalen står för:

Tillsvidareavtal / Anvisningsavtal

Tillsvidareavtal kallas numera anvisningsavtal och är det avtalet du får om du inte aktivt väljer något elavtal alls. Anvisningsavtal är det dyraste alternativet och har du detta avtal bör du jämföra elbolag och byta till ett billigare alternativ så snart som möjligt. Idag är det cirka 15 procent av de svenska hushållen som är avtalslösa och betalar anvisningspris. Se ditt anvisningspris här, och hur mycket du kan spara.

Rörligt elavtal

Om man väljer rörligt elpris betalar man det pris som ges på elbörsen Nordpool + påslag. Rörligt elpris kan jämföras med rörlig ränta på lån. På samma sätt som rörlig ränta ändrar sig kostnaden på det rörliga avtalet över året. Rörligt elhandelsavtal är det vanligaste i Sverige. Hela 40 procent av Sveriges hushåll har rörligt elavtal.

› Läs mer om rörligt elpris

Fast elavtal

Men ett fast elpris slipper du toppar och dalar i priset som med rörligt elpris. Men elpriset kommer ändå variera något varje månad, även om det är stabilare än ett rörligt avtal. Ett fast avtal för el brukar ha en längre bindningstid. Från cirka tre månader, upp till 10 år. I Sverige har 38 procent av hushållen ett fast elavtal.

› Läs mer om fast elpris

Mixat elavtal

En ny typ av avtal är det mixade elavtalet. Och det är precis som det låter, mixat, till hälften fast och till hälften rörligt elpris.

› Jämför mixade elavtal

Bra att veta innan du jämför elavtal

Kontrollera vilken bindningstid du har på ditt nuvarande avtal. Om du planerat att att byta från ett elbolag till ett annat elbolag ska anmälan om ändring anmälas före den 15:e i månaden för att det nya ska gälla. Det är viktigt att inte byta innan bindningstiden på nuvarande gått ut. Skulle man göra det kan man få betala en straffavgift från elbolaget.

› Läs mer om att byta elbolag