Jämför elpris och hitta det bästa elpriset

Gör en gratis elprisjämförelse och räkna ut elpris för din bostad.

Jämför elpriser

Jämför elpriser hos populära elbolag

Hitta billigaste elbolaget och spara pengar på din elräkning!

Greenely

Greenely

Info elbolagSmart timprisavtal
Info elbolagApp för elförbrukning
Tibber

Tibber

Info elbolagInga påslag
Info elbolagSmart elbolag
Skellefteå kraft

Skellefteå kraft

Info elbolag0 kr i månadsavgift i 9 mån
Info elbolag100% förnybar el
Fortum

Fortum

Info elbolag1 års fri månadsavgift
Info elbolag100% fossilfri el
Svekraft

Svekraft

Info elbolagIngen bindningstid
Info elbolagEnbart el från Norden
Cheap Energy

Cheap Energy

Info elbolagElmix eller 100% naturlig el
Info elbolagHelt svenskt elbolag
Stockholms elbolag

Stockholms elbolag

Info elbolagFast eller rörligt avtal
Info elbolagOberoende elleverantör
Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

Info elbolag100% kärnkraft
Info elbolagTimprisavtal
Mölndal Energi

Mölndal Energi

Info elbolagFossilfri el
Info elbolagRörligt månadspris
Svealands elbolag

Svealands elbolag

Info elbolagFastprisgaranti
Info elbolagVälj elens ursprung
Visa fler elbolag

Elprisjämförelse

Ett enkelt sätt att spara pengar på är att få ner kostnaden för sin el. Vårt tips är därför att göra en elprisjämförelse. Med billigare elpris kan man spara mycket pengar varje år. I Sverige finns tre stora aktörer som jämför elpris och elbolag.

Elmarknad

Elmarknad

Elmarknad.se hjälper dig till en grönare och billigare energikonsumtion.

Se elpris Mer om Elmarknad
Elskling

Elskling

Elskling jämför elpriser från Sveriges samtliga 152 elhandels­bolag.

Se elpris Mer om Elskling EL
Compricer

Compricer

Compricer hjälper kunder att hitta ett bättre elavtal. Hitta billig el för dig genom att jämföra.

Se elpris Mer om Compricer EL

Jämför elpris

Jämför elpris regelbundet för att vara säker på att du inte betalar för mycket. Men man kan jämföra av flera anledningar. Du kanske inte är nöjd med kundservicen hos ditt nuvarande elbolag, eller du kanske letar nytt elavtal i samband med flytt? Att hitta det bästa elpriset behöver inte vara komplicerat. Det finns många oberoende tjänster där du kan göra en elprisjämförelse som kan användas för att hitta det lägsta elpriset. Här kommer vi att gå igenom de mest grundläggande sakerna du bör tänka på om du ska jämföra elpris. 

Jämfor elpris

Flera delar i ditt elpris

Ditt elavtal består av minst två delar; en elnätskostnad (eller elnätsavgift) och en elhandelskostnad. Nätkostnaden är det du betalar till ditt lokala energibolag för att de underhåller kablarna som ser till att elen kommer fram till ditt hus. Den delen av elpriset kan du inte påverka. Avgiften är reglerad av Energimyndigheten som ska säkerställa att nätägarna tar ut en rimlig avgift till dig som konsument. 

Elhandelskostnad

Elhandelskostnaden är den el du förbrukar när du använder elektriska saker i ditt hem och den kostnaden kan du påverka genom att jämföra elpris från olika elleverantörer. Det som radikalt påverkar din förbrukning är om du bor i en villa som värms upp med direktverkande el. Då finns det stora pengar att spara på att hitta rätt elavtal. Men även om du bor i lägenhet eller villa med fjärrvärme finns det anledning att se över sin elkostnad för att spara pengar.

Övriga avgifter

Förutom elnätsavgiften och förbrukningskostnaden kan andra kostnader också finnas med i ditt avtal som kan vara bra att känna till vid en elprisjämförelse. Utöver dessa kan det också finnas elcertifikatsavgifter, balansavgift och flera andra avgifter. Och det är väl här någonstans som den genomsnittlige konsumenten suckar djupt och ger upp, (eftersom det börjar bli svårt att jämföra elpriser beroende på hur bolagen redovisar sina priser). Ibland ingår dessa avgifter i priset och ibland redovisas de separat. Det mest grundläggande tipset när du jämför elpris är att alltid titta på totalkostnaden – alla delar i avtalet ska ingå i det priset du jämför elpris! Se också till att priset anges inklusive moms.  

Det här behöver du veta när du jämför elpriser

För att kunna jämföra elpriser behöver du veta hur mycket el du förbrukar på ett år. Den uppgiften hittar du med ganska stor säkerhet på den senaste fakturan från din nuvarande leverantör. Om du inte kan få fram din verkliga årsförbrukning av el kan du utgå från mer schablonartade siffror för att få en uppfattning om hur mycket pengar du kan spara på att byta elavtal. 

  • Eluppvärmd villa: ca 25 000 kWh/år
  • Villa med fjärrvärme: ca 5000 kWh/år
  • Mindre lägenhet: ca 2000 kWh/år
  • Större lägenhet: ca 5000 kWh/år

Siffrorna för lägenheter här ovan avser bostäder som inte värms upp med el utan har någon annan form av uppvärmning som till exempel fjärrvärme. 

Förutom din elförbrukning behöver du ha ditt postnummer och någon uppfattning kring om du vill ha rörligt eller fast elpris (läs mer om detta nedan). 

Rörligt eller fast elpris

När det gäller elpriser finns det två typer av prissättningar som påminner om samma upplägg som du har för dina bolån.

Rörligt elpris

Rörligt elpris påverkas av hur priserna rör sig på elbörsen vilket innebär att priserna kan svänga kraftigt och ganska snabbt. Om du är medveten om riskerna med ett rörligt elavtal kan det i många fall göra att du får låga kostnader under vissa perioder – och högre priser under andra. Att välja rörligt elavtal kräver att du har ett visst utrymme i din privatekonomi för att hantera elbörsens svängningar. 

Fast elpris

Ett fast elpris är då så klart motsatsen till det rörliga. Med ett fast elpris vet du hela tiden vad du betalar för en kilowattimme (kWh).  Det innebär alltså inte att du betalar exakt samma summa varje månad eftersom priset är per kWh och sedan beror ju totalkostnaden på hur mycket el du förbrukar på en månad. Med ett fast elpris måste du binda dig på ett avtal under en viss tid. Det finns olika avtal från ett halvår upp till fem år. Vilket du ska välja för att få det lägsta elpriset beror på hur din privatekonomi ser ut och hur viktigt det är för dig att veta exakt vad varje kWh kostar. 

Vilket är mest lönsamt?

Det finns undersökningar som går igenom under vilka perioder det har varit mest lönsamt att välja fast respektive rörligt elpris. De är dock sällan entydiga utan visar att det under vissa perioder har varit billigare med fast pris och under andra med rörligt pris. Det gör det svårt för oss som konsumenter att dra några egentliga slutsatser av vad man egentligen bör välja. Det som undersökningarna visar är dock att man som konsument ska sträva efter att ha så kort bindningstid som möjligt och att du har någon form av omteckningsrätt (gäller endast fastprisavtal). 

Bindnings-, uppsägningstid och omteckningsrätt

Oavsett om du har rörligt eller fast elpris i ditt elavtal har du någon form av bindningstid. Det finns bindningstider från 0 månader upp till fem år (det är så klart bara rörliga avtal som kan vara helt utan bindningstid). Men om du binder upp dig på ett längre avtal kan det vara bra att kolla så att du har någon form av omteckningsrätt i ditt avtal. Det innebär att du har rätt att omförhandla avtalet under pågående period utan att straffas av höga avgifter för avtalsbrott. Det är också bra att hålla koll på vilken uppsägningstid du har i ditt avtal. På så sätt blir det lättare för dig att veta när det är dags att omförhandla ditt avtal eller göra en ny elprisjämförelse.

Elprisjamforelse

Dyrare om du inte väljer elavtal

Det finns många som inte gör något aktivt val när det gäller elavtal. Det innebär att du automatiskt får ett standardmässigt avtal från ditt lokala energibolag. Ibland kallas dessa anvisningsavtal och är oftast väldigt mycket dyrare än om du själv jämför elpris. Det finns uppgifter på att närmare 700 000 hushåll inte har gjort något aktivt val och därför inte har det bästa elpriset. Är du en av dessa? Jämför elpris här och gör ett aktivt val för att sänka dina kostnader. 

6 saker att tänka på när du jämför elpris

Om du behöver en snabb översikt över de absolut viktigaste sakerna att tänka på när du ska jämföra elpriser ska du kika på den här listan. 

  1. Bestäm vilken typ av elpris du vill ha – fast eller rörligt.
    Läs mer om de olika prismodellerna här ovan. 
  2. Håll koll på bindnings- och uppsägningstid
    För rörligt bör du välja en månads bindnings- och uppsägningstid och för fast elpris rekommenderas att du ser till både omteckningsrätt och bindningstid så att du inte sitter fast i ett avtal för länge. 
  3. Startdatum för ditt nya elavtal och att säga upp ditt nuvarande avtal. Det är lätt hänt att glömma bort att säga upp ett befintligt elavtal vilket kan medföra extra kostnader. 
  4. Läs igenom särskilda villkor i ditt nya avtal så att det inte finns några konstigheter där. Fråga din leverantör om du stöter på formuleringar som känns underliga. 
  5. Se till att allt ingår i priset. Säkerställ att det pris du jämför med verkligen innehåller alla avgifter så att du inte får några obehagliga överraskningar. 
  6. Undersök mer än priset. Kolla upp leverantören när det gäller hantering av klagomål, kundnöjdhet och liknande. Det finns ofta listor på företag som man bör undvika hos Konsumenterna energimarknadsbyrå. Står din leverantör med på en sådan varningslista bör du så klart leta vidare.

Jämför elpris och hitta det lägsta elpriset

Vad det lägsta elpriset är beror på hur du bor, var du bor och hur din privatekonomiska situation ser ut. Bor du i villa i södra Sverige och har god ekonomi kanske ett rörligt avtal passar dig. Bor du i lägenhet i centrala storstaden kanske du ska ha ett fast avtal. Oavsett vad du behöver finns det många enkla sätt att snabbt få en överblick över vilka prisalternativ som finns på marknaden. Använd till exempel vår egen tjänst här för att hitta ditt bästa elpris. 

Kampanjer och lockpriser är vanligt när man jämför elpris

Det finns många aktörer som lockar konsumenter med låga priser under till exempel en kampanjperiod. Men de används ofta som just lockpriser och ligger ofta under marknadsmässiga priser. En del aktörer använder också begrepp som ”el till inköpspris” vilket känns lockande. Men den typen av avtal brukar ofta kosta mer än det smakar. Det visar undersökningar av Energimarknadsinspektionen. Som vi tidigare varit inne på är det viktigaste att du får koll på den totala prisbilden när du ska gör en elprisjämförelse.

Vanliga frågor

Sammanfattning

Att jämföra elpriser är idag relativt enkelt även om det finns en del saker som kan vara bra att tänka på och andra som till viss del kan kännas förvirrande. Se till att du håller tungan rätt i mun när du jämför och använd jämförelsetjänster för att få en snabb överblick över vilka leverantörer som finns på marknaden. Det mest grundläggande tipset är att se till att du jämför rätt saker. Titta alltid på totalpriset så att det inte tillkommer någon form av dolda avgifter utöver det priset du fått. Utgå också från din privatekonomiska situation när du väljer mellan fast eller rörligt elpris.

Andra saker som kan vara bra att kolla upp är hur lång bindnings- och uppsägningstid du har och om du har rätt att omförhandla avtalet under pågående avtalsperiod (så kallad omteckningsrätt). Men det viktigaste är ju att du gör ett aktivt val med ditt elavtal. Om du inte gör det riskerar du att betala för mycket för din el helt i onödan.