Hur kan jag spara el hemma? 5 smarta tips

Spara el hemma

Vintern är här och de höga elpriserna kommer med den. De senaste åren har vi märkt hur kostnaderna för elektricitet sticker i väg rejält – men det behöver nödvändigtvis inte ruinera dig. Här ger vi dig 5 smarta tips på hur du kan spara på elen hemma.

Du har säkert redan märkt av det under de senaste vintrarna – hur elräkningen växer ordentligt under våra kalla månader. Kanske har du börjat fundera på hur du kan spara el hemma för att dra ner på dina kostnader? Då har du hittat rätt.

En stor buffert rekommenderas

Till vintern 2022/2023 räknar man med att elpriserna kommer bli rekordhöga återigen, och myndigheterna rekommenderar att man bygger en buffert för att klara av de ökade kostnaderna.

För att kunna spara ihop en buffert gäller det att se över sina utgifter varje månad. Det många kanske inte tänker på i första taget är att det går att samla lån och krediter för att sänka sin månadskostnad. Ett större samlat lån ger dig nämligen oftast en lägre ränta – något som låneförmedlaren Sambla hjälpt över 390 000 nöjda kunder med sedan starten 2014.

Så kan du spara mer el hemma

Här kommer några tips för att spara mer el hemma.

Se över elementen

Om du har en eluppvärmd bostad är uppvärmningen en stor del av elkostnaderna. Visst, det går att sänka temperaturen hemma, men det är inte alltid så härligt. Kolla i stället så att dina element kan andas ordentligt – alltså att de inte täcks för av möbler eller gardiner. Det är en riktig miljöbov.

Planera din förbrukning

Allt fler har timpris på elen i dag, vilket skapar möjligheter för dig att spara pengar på elen du förbrukar. Håll koll på när elen är som billigast på dygnet och planera saker som tvätt- och diskmaskin utefter det i den mån du kan. Det kollar du ofta i appen till din elleverantör.

Duscha effektivt

Enligt Energimyndigheten går en femtedel av din elförbrukning till varmvatten. De senaste rönen är att vi måste börja duscha mer som danskarna – som sedan tidigare är duktiga på att duscha kort för att spara vatten. Varför inte tävla med dig själv och ta tiden på hur snabbt du klarar duscha? I morgon kan du försöka slå ditt rekord igen! 

Se över vitvarorna

Visste du att en igenfrostad frys drar mer el? Se även till att damma av runt aggregatet på din kyl och frys, så kommer de dra mindre. Kolla även så att kylen och frysen är helt täta – annars kan du köpa en ny list för att täta igen.

Använd grenuttag och timer

Det kan vara tidskrävande att dra ut och stänga av alla apparater hemma varje gång du inte använder dem – men det förenklar ett grenuttag eller en timer som styr när det ska vara igång eller inte. Då kan du fimpa en rad apparater samtidigt, och slippa att de står och drar el i standbyläge.

Lycka till – och håll koll på din förbrukning i appen till elleverantören. Det blir roligare om du verkligen ser att det blir någon skillnad!