Några ovanliga sätt att spara el på

Sponsrad artikel

Många funderar på hur elräkningen kan bli mindre. När vintern är kall så märks det i svenska hushåll. Du jämför bästa elavtalet med andra erbjudanden för att få bättre villkor och det är en mycket bra start. Om du kan få ner priset för din elkonsumtion har du ju kommit långt.

Fast det kan också finnas några ovanligare metoder för att spara el med. Låt oss ta en titt på några sätt som kanske inte är så typiska men som kan vara aktuella för vissa.

Använd en soldriven ugn

Istället för att använda en elektrisk ugn kan du prova att använda en soldriven ugn. Dessa ugnar utnyttjar solens kraft för att laga mat. De sparar på elräkningen och minskar ditt koldioxidavtryck. Solugnar kan köpas online eller tillverkas hemma med vanliga material.

Faktum är att din bil kan vara något av en solugn. Så pass att myndigheter varnar för värmen i bilen. En solig dag kan det närma sig hundra grader och då kan du ju steka ägg på huven eller koka soppa på sätet. Solen är en fantastisk värmekälla och en form av grön el som helt klart ska beaktas när vi vill spara pengar på elräkningen på kreativa sätt!

Värm vatten med solen

Om du ofta har sol direkt på ditt tak kan du värma vatten för ditt hus med solvärmare. Dessa fungerar i likhet med soloaneler men de värmer enbart upp vatten. Det här kan också fungera fint för sommarställen där man inte vill värma upp vatten för dusch och bad med el.

Använd en solcellsdriven laddare

Istället för att använda en elektrisk laddare för dina mobila enheter kan du försöka med en solcellsdriven laddare. Dessa laddare utnyttjar solens kraft för att ladda allt från mobiler till surfplattor. Det drar ner på behovet av att betala för el.

Installera rörelseaktiverade lampor i ditt hem

Rörelseaktiverade lampor är ett bra sätt att spara på elen. De tänds bara när någon faktiskt är i rummet. Om ingen rör på sig i rummet så släcks lampan. Perfekt för dig som ofta glömmer att släcka i rum efter dig.

Dessutom slipper du ju själv tända lampan när du stiger på i rummet. Ljuset anpassas till användning av rum. Det går att installera lampor med rörelsesensorer i alla rum för att på så vis dra ner på energiräkningen för hela huset.

Använd en manuell tvättmaskin

Istället för att använda en elektrisk tvättmaskin så kan du överväga att använda en manuell variant. Dessa maskiner drivs för hand och kräver ingen elektricitet. Det gör den manuella tvättmaskinen till ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ.

Manuella tvättmaskiner finns tillgängliga online och i specialbutiker. De är givetvis inte ditt bästa val om du har en stor familj och mycket tvätt. Men för ett ensamhushåll kan detta faktiskt vara något som gör att det blir lite billigare hushållsel. Dessutom får du ju starkare armmuskler på kuppen!

Installera ett vindkraftverk

Att installera ett vindkraftverk är ett utmärkt sätt att generera sin egen el och spara på elräkningen. Särskilt om du bor på en ort där vinden ständigt viner omkring husknuten. Vindkraftverk kan köpas online eller byggas hemma med hjälp av ett gör-det-själv-kit.

Vindkraftverket kräver dock en hel del utrymme och de kan bli ganska högljudda. Men visst kan detta vara något som skulle kunna göra skillnad vad gäller kostnader för el för ett mindre hushåll.