Laddningsstationer för elbilar

I Sverige finns det över 2300 publika laddningsstationer för elbilar som tillsammans har över 12000 laddningsplatser (varav cirka 1300 är med så kallad snabbladdning) . Och fler lär det bli i takt med att elbilar och hybrider fortsätter att dominera bilmarknaden. Men hur hittar man dem? Och hur vet man att det finns rätt kontakt där för just min elbil? Och hur lång tid tar det egentligen att ladda en elbil på en laddningsstation? Lugn, vi har svaren.

Olika typer av kontakter till elbilar

I Sverige finns över 180 000 laddbara fordon och i takt med att allt fler fordon blir laddbara kommer också antalet laddningsplatser att behöva fortsätta öka. Men det finns en vanligt uppfattning att det finns en uppsjö av olika kontakttyper för elbilsladdning. Men det är faktiskt bara fyra olika modeller som råder på marknaden. De kallas:

  • Typ1
  • Typ2
  • CCS
  • CHAdeMO

I Europa gäller att CCS och Typ 2 ska vara standardiserade kontakter så om din bil är tillverkad inom EU så är den som regel utrustad med någon av dessa kontakter. För amerikanska (och asiatiska) är det istället Typ 1 och CHAdeMo som är standard. Det är inte heller så att Tesla har någon egen utvecklad kontakt på sina modeller. De använder en Typ 2-kontakt i sina S- och X-modeller vilket gör att de klarar högre laddeffekt än en vanligt Typ 2-kontakt.

Olika typer av säkerhet (modes)

Det finns fyra olika säkerhetsnivåer för laddning av elbilar (de olika nivåerna kallas “modes”). Från nivå 1 till nivå 4. De har olika typer av krav på hur kommunikationen mellan bilen och laddningsstationen ska ske och om det ska finnas någon form av säkerhetsdosa på laddkabeln eller inte. Nivå 4 är den högsta säkerhetsnivån och de flesta laddstationer som finns längs vägen där du ska kunna ladda upp din bil snabbt håller den nivån.

Laddningsstationer

Hitta laddningsstation för elbil

Det enklaste sättet att hitta en laddningstationer för elbilar är att använda olika karttjänster som finns på nätet. På den här sidan finns en karta där du enkelt kan se vilken typ av kontakt som finns på respektive laddningsstation och om den är publik (gratis) eller om du får betala för din laddning.

Gratis eller betald laddning

Det finns en uppsjö av publika laddningsstationer där det är helt gratis att ladda sin elbil. På olika typer av karttjänster (som den här på sidan) kan du hitta den laddningsplats som är närmast dig och se om den är gratis eller inte. För de laddningsplatser som tar betalt för att ladda din elbil finns några olika upplägg. En del använder en qr-kod på laddstolpen som du skannar med telefonen för att betala. Andra kräver någon form av registrering som funkar ungefär som när du betalar för din parkering med en app.

Tesla laddningsstationer

Som Teslaägare har du som bekant tillgång till ett eget nätverk av laddstationer där du laddar gratis över hela världen. Nätverket är uppdelat i det som kallas superchargers och destination chargers. Superchargers är Teslas egna stationer men förutom dessa kan du även hitta gratis laddning på olika destinationer, butiker och gallerior om du har en Tesla.

Planera din resa efter laddplatser

Oavsett om du ska resa med din elbil i europa eller Sverige kan det vara bra att planera resan efter hur laddningsstationerna finns placerade. Har du en Tesla räcker det med att du lägger in rutten i din gps så får du automatiskt förslag på vilka laddplatser som ligger längs vägen. Har du något annat bilmärke får du kanske ägna lite mer tid åt reseplaneringen genom att använda olika karttjänster för att hitta best rutt.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Om du laddar din elbil med vanlig hushållsel tar det mellan 8-12 timmar att ladda batteriet. Men med en snabb laddstation kan du vara fulladdad på ungefär en halvtimme. Alla laddstationer som finns längs våra svenska vägar är inte utrustade med snabbladdare, men det byggs ut i en rasande takt. 

Sammanfattning

Att hitta en laddningsstation för elbil gör du enklast genom att använda någon av de karttjänster som finns för ändamålet. Där kan du snabbt få en överblick över vilka kontakter som är tillgängliga på de olika laddplatserna och om det finns snabbladdare eller inte. I Sverige finns över 12000 publika laddplatser fördelat på 2300 laddstationer. De som drivs av kommuner, köpcenter eller liknande är oftast gratis att använda men det finns också gott om laddplatser där du får betala för din el. Om du planerar att resa i Europa är ett tips att se över din resa baserat på var laddningsstationerna finns för din bil. Är du Teslaägare kan du glädjas åt att bilen sköter planeringen åt dig. Knappa in gps-koordinaterna till ditt resmål och låt bilen räkna ut den bästa rutten baserat på var laddningsstationerna finns. Sedan är det bara att tuta och köra.