Energispartips – Så sparar du energi

Energispartips

Att ha koll på vad som drar mest el i hemmet är kanske inte så enkelt. Vi är ju rätt beroende av el och allt fler produkter behöver laddas eller vara uppkopplade mot både elnät och internet. Men det finns faktiskt några enkla energispartips att tänka på för att minska elförbrukningen i din bostad. Och du behöver ju inte börja med att genomföra alla tips på en gång utan ta det stegvis.

Uppvärmningen påverkar

Det råder inga tvivel om vad som drar mest el i en villa. Då är så klart uppvärmningskostnaden en väsentlig del av din boendekostnad. Har du dessutom direktverkande el som uppvärmningssystem är ju detta det första du ska se över för att spara el, pengar och miljö. Genom att byta ut direktverkande el mot värmepump eller fjärrvärme kommer du förbruka radikalt mycket mindre el samtidigt som du får en lägre kostnad för uppvärmningen och mindre miljöpåverkan. Har du redan någon alternativ uppvärmning får du läsa vidare till andra tips för att få fler energispartips. 

Vad drar mest el i hemmet?

På en inte så hedrande förstaplats över vad som drar mest el i hemmet hittar vi uppvärmningen. Det är helt klart det som drar mest el i svenska hem (under förutsättning att du har el som uppvärmningsmetod vill säga). För att spara på elen kan det räcka med att sänka temperaturen en aning för att få ner energiåtgången. 

Andra energitjuvar som är kopplade till uppvärmning är handdukstork och golvvärme. Här kan du spara ganska stora mängder el om du bara har dessa på när du använder badrummet. Kanske inte ger den där riktiga myskänslan som du är van vid, men det är som sagt bra för både miljö och plånbok. 

Vad drar då mest el i en lägenhet? Utöver det vi tidigare varit inne på är kyl och frys något som drar mycket ström eftersom de alltid är på. Här kan du spara energi om du ser till att inte ha dörrarna öppna för länge och att de håller ordentligt tätt. Tänk också på att inte ställa varm mat i kylen innan den svalnat. Rekommenderade temperaturer, för både maten och din elräkning, är +5°C  i kylen och -18°C i frysen. Ett annat tips är att hålla rent bakom kyl och frys. Det gör dem nämligen effektivare och drar på så vis mindre ström än om det samlas damm och smuts där. 

Har du äldre modeller av kyl och frys kan det vara läge att börja kolla på nya, mer energisnåla produkter. Tänk på att alltid kolla energimärkningen innan du köper något nytt. 

Fler energispartips

  1. Byt till lågenergilampor och skaffa dimmer
    Genom att byta ut vanliga glödlampor till nya effektiva lågenergilampor kan du få ner elförbrukningen ganska mycket. Du behöver inte byta alla på en gång utan kan göra det successivt i takt med att de gamla lamporna går sönder. Tänk också på att inte ha lamporna tända i onödan (du kan sätta timer på lampor så att de inte står på i onödan). Ett tips kan också vara att installera dimmer på så många lampor som möjligt. Det är ett sätt att få ner elförbrukningen just när det gäller belysning som kanske inte så många tänker på. 
  2. Fyll tvättmaskinen och undvik torktumlaren
    Att tvätta halvfulla maskiner drar onödigt mycket ström (och vatten). Se till att maskinen är full innan du startar den. Visste du att torktumlaren är något som drar väldigt mycket el. Det går nämligen åt nästan tre gånger så mycket el att torka kläderna i tumlaren än vad det går åt till att tvätta dem. Så tipset är så klart att låta kläderna lufttorka så mycket som det går. 
  3. Dra ur laddare och stäng av stand by-läge
    I en tid när allt fler prylar i hemmet ska laddas och spelkonsoler  och tv-apparater står i stand by-läge blir det allt mer el som förbrukas helt i onödan. Dra ur mobilladdaren ur väggkontakten när du laddat klart och se till att stänga av apparater så att de inte står i stand by-läge (de drar nämligen ström ändå). Självklart ska du också se till att datorn går ner i viloläge och att skärmen släcks när du inte använder datorn. 

Sammanfattning energispartips

Som du märker finns det mängder med små justeringar du kan göra både i ditt beteende och i ditt hem för att minska elförbrukningen. Även om det är små saker gör det stor skillnad – både för din plånbok och för miljöpåverkan. Det finns beräkningar som visar att om du genomför alla åtgärder här ovan så kan du spara upp till 4000 kronor om året (eller cirka 4500 kWh). Det är naturligtvis schablonartade siffror men kan ändå ge en fingervisning om hur mycket el vi förbrukar som egentligen är helt i onödan – både för miljöns skull men också för din privatekonomis skull.