Bästa elbolaget 2024

Bästa elbolaget 2022

Det finns ungefär 150 olika elbolag i Sverige idag. För att hitta det bästa elbolaget 2024 måste vi kanske först och främst fundera på vad som gör ett elbolag till “det bästa elbolaget 2024”. Framförallt är det två parametrar som är avgörande; kundnöjdheten och priset. När det gäller kundnöjdheten är det relativt enkelt att få fram. Svenskt kvalitetsindex gör nämligen en mätning inom energibranschen varje år där man tittar på just kundnöjdhet hos elhandelsbolag. I undersökningen mäter man även kundnöjdheten inom fjärrvärme och elnät, men eftersom det inte går att välja dessa leverantörer fritt lämnar vi dessa därhän i den här artikeln. När det gäller priset är det lite mer komplicerat för att hitta det bästa – och därmed billigaste – elbolaget.

Undersökningar om olika elbolag 

Svensk kvalitetsindex gör varje år en undersökning om energibranschen där man mäter kundnöjdhet för bland annat elhandelsbolagen. Den senaste undersökningen är från hösten 2020 och där konstateras bland annat att vi är aningen mindre nöjda med våra elbolag jämfört med tidigare år. I rapporten konstateras också att vi konsumenter ställer högre krav på att våra elleverantörer ska vara stabila och tillgängliga – gärna digitalt. 

Även Sifo har en egen undersökning som kallas Energibarometern. Där intervjuas 2000 personer som får ge sina synpunkter på energibranschen ur ett något bredare perspektiv där även vissa politiska parametrar vägs in. 

De har nöjdast kunder

I SKI:s undersökning hittar vi Uppsala Energi och Karlstad Energi på en delad förstaplats med en kundnöjdhet på 74,9 (av 100). Branschens snitt landar på 66,2 i snitt och hela 18 olika elbolag hamnar över detta i undersökningen. 

10 i topp i SKI:s energirapport

  1. Upplands Energi och Karlstads Energi 74,9
  2. Jönköping Energi 73,7
  3. Skellefteå Kraft 73,6
  4. Mölndal Energi 72,9
  5. Telge Energi 72,4
  6. Dalakraft 72,3
  7. Falkenberg Energi 71,6
  8. Falu Energi & Vatten 71,2
  9. Oskarshamn Energi 70,5
  10. Jämtkraft 70,3

Bästa elbolaget för dig

Om du är på jakt efter en ny leverantör av el till ditt hushåll finns det kanske anledning att fundera lite på vad som är bäst elbolag för dig. Är det priset som är helt avgörande? Ja, då ska du naturligtvis använda jämförelsetjänster som hjälper dig hitta det billigaste elbolaget. Tänk på att se till att alla tänkbara avgifter finns med i de priser du jämför så att du inte sitter med Svarte Petter när fakturan kommer. Vissa elbolag är väldigt tydliga medan andra har en tendens att inte vara lika raka i sin priskommunikation. 

Om det är kundnöjdhet som avgör ditt val av elbolag då ska du så klart ta en titt på topplistan här uppe för att få en överblick över de bästa elbolagen i Sverige just nu. Men det kanske är andra parametrar som avgör vad som är bäst för dig? Är du senior så att du kan få någon form av pensionärsrabatt? Det finns som sagt många saker som påverkar vad som är det bästa elbolaget för dig så börja med att prioritera det som är viktigast för att hitta rätt bland Sveriges 150 olika elbolag. 

Billigaste elbolaget

Att hitta det billigaste elbolaget är inte helt lätt men samtidigt otroligt enkelt. Låter det ologiskt? Det viktigaste är ju att du jämför rätt saker. Du kan till exempel inte jämföra ett rörligt 3-månadersavtal med ett femårigt fastprisavtal. Även om många påstår sig lista de billigaste elbolagen måste du utgå från din situation, ditt boende och din privatekonomi för att hitta det billigaste elbolaget för dig. 

Det finns också de som hävdar att det bästa elbolaget är det som har lägst påslag på sina priser i kombination med rabatter till nya kunder. Det kan mycket väl vara så att de kan anses som bäst, men vi skulle rekommendera dig att titta på några fler parametrar än priset innan du bestämmer dig. 

Bästa elbolaget för företag

Svenskt kvalitetsindex undersöker inte bara kundnöjdheten för privatmarknaden utan gör också motsvarande undersökning för företag. I undersökningen från 2020 kan vi konstatera att Skellefteå Kraft tar hem förstaplatsen tätt följt av Jönköping Energi. 

Sammanfattning

För att hitta det bästa elbolaget bland Sveriges cirka 150 olika elbolag behöver du först och främst bestämma vad som är bäst för dig. Är det kundnöjdheten som är viktigast – ja, då har du en enkelt tio-i-topp-lista att kika på här ovan. Undersökning görs ju dessutom av Svenskt kvalitetsindex och är helt oberoende. 

Om du däremot sätter likhetstecken mellan “bästa” och “billigaste” är det så klart lite mer komplicerat. För att jämföra priser är det viktigt att du ser till att alla avgifter med mera är inräknat i priset. En annan viktig detalj är ju att du ska jämföra rätt saker – jämför rörliga avtal med varandra och så vidare. Men om du använder en jämförelsetjänst på nätet är det oftast enklare. Då blir du tydligt guidad genom olika steg som gör att du får en bra och rättvis jämförelse av ditt framtida elpris.